Úvod » O městě » Aktuálně » Tiskove Zpravy » O VÍKENDU SE OTEVŘOU U ROSNIČKY VE SVITAVÁCH SVÁŤOVA CVRNKADLA

O VÍKENDU SE OTEVŘOU U ROSNIČKY VE SVITAVÁCH SVÁŤOVA CVRNKADLA

12. 5. 2022

Unikátní Sváťova zážitková cesta u rybníka Rosnička ve Svitavách, která láká turisty z různých koutů České republiky, se dočkala rozšíření. Areál Brand doplnilo 8 herních dřevěných vyřezávaných laviček, na kterých si mohou návštěvníci zahrát oblíbené stolní hry. Slavnostně budou uvedeny do provozu v sobotu 14. května ve 14 hodin.

Je tomu zhruba rok, co byla Sváťova zážitková cesta otevřena. Dva kilometry dlouho stezku si užijí obzvláště rodiny s dětmi, ale nejen ty. Při příjemné procházce kolem rybníka a v přilehlém lese na návštěvníky čeká osm herních prvků, na kterých mohou vyzkoušet své dovednosti pomocí speciální dřevěné kuličky. Tu je možné zakoupit v Městském informačním centru nebo v restauracích přímo na místě. „Za necelý jeden rok jsme prodali zhruba 5 000 dřevěných kuliček. Do informačního centra pro ně přišli lidé ze 150 různých českých měst. Máme radost, že Sváťova zážitková cesta dělá radost jak místním lidem, tak těm z, někdy i velmi dalekého, okolí,“ uvedl vedoucí MIC Petr Šmerda. O originalitě cesty vypovídá také 1. místo v kategorii „turistický produkt roku 2020-2022“ na soutěžní přehlídce turisticko-propagačních předmětů TURISTPROPAG 2022.

Letos doplnil cestu herní parčík s 9 dřevěnými lavičkami, které vytvořil řezbář Petr Steffan. Realizovány byly v rámci projektu „Doplňující infrastruktura na Brandu“, jenž je podporován z dotace Pardubického kraje. V rámci projektu dochází také k opravě informačních tabulí, instalaci odpadkové koše a k terénním úpravám okolo instalovaných prvků. Na osmi lavičkách si budou moci návštěvníci zahrát oblíbené deskové hry jako piškvorky, dámu, mlýn, solitér nebo abalone. Návody k méně známým hrám je možné si stáhnout do chytrého telefonu díky QR kódům umístěným přímo na konkrétní lavičce.

V sobotu 14. května ve 14 hodin bude herní parčík, umístěný poblíž písečné pláže, uveden slavnostně do provozu. „Vezměte rodinu a přijďte si užít příjemné odpoledne. Skauti a pionýři si připravili pro děti různá herní stanoviště. Na jídlo budou vynikající grilované makrely,“ vyzývá k návštěvě starosta David Šimek. Kromě výše uvedených aktivit zahraje u chaty Rosnička od 16 hodin kapela Generace. Od 15:00 do 16:30 si lidé budou moci nechat udělat také profesionální fotku ve fotokoutku Jiřího Marka. Všichni jsou srdečně zváni.