Úvod » O městě » Aktuálně » Tiskove Zpravy » Tiskne celé Svitavsko – komunitní projekt na tvorbu štítů

Tiskne celé Svitavsko – komunitní projekt na tvorbu štítů

2. 4. 2020

Tento krásný komunitní projekt se zrodil v sousedící Poličce. Nezávisle navazuje na občanskou iniciativu šití roušek a tvorby dalších ochranných pomůcek v boji proti šíření nemoci COVID-19. Za cíl má propojení majitelů 3D tiskáren ve svitavském regionu, a to organizace, firmy i soukromé osoby za účelem tisku (zejména) ochranných štítů určených primárně pro nemocnice a další zdravotnická zařízení v okolí.

„Ta aktivita vznikla tak, že firma Průša začala tisknout štíty pro zdravotníky a my jsme chtěli udělat lokální komunitu, která by v rámci svitavského regionu byla schopna dodávat tyto štíty i pro jednotlivé ordinace a lokálním nemocnicím,“ popisuje vznik projektu jeden z iniciátorů Jiří Hladík. „Jednoho večera jsme si sedli v Poličce v knihovně s Janem Juklem a Hanou Šandovou a vytvořili jsme tento projekt včetně webových stránek, aby se mohli tiskaři i zdravotníci registrovat.“ Tento systém pomůže kontrolovat konstantně stoupající nabídku i poptávku. Zainteresování do projektu jsou schopni řešit nejen tvorbu, ale také samotnou distribuci mezi zdravotnická zařízení.

Ve Svitavách jsou v současné době do projektu zapojeny dvě vzdělávací instituce – ZŠ Felberova a Střední odborné učiliště Svitavy. Na základní škole se permanentně tisknou v nové polytechnické učebně úchyty na štíty, učiliště na svých strojích poskytuje prostor pro řezání plastových skel.

K dnešnímu datu se zapojilo již téměř 40 tiskáren a první várka pro Svitavskou nemocnici byla distribuována již minulý víkend. Na kontrole produktu a jeho funkčnosti se podílel i náměstek pro léčebnou péči MUDr. Pavel Kunčák.

Pro více informací navštivte webové stránky www.tisknecelesvitavsko.cz.