Úvod » O městě » Aktuálně » Tiskove Zpravy » POSTUP VÝSTAVBY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN NA SVITAVSKU

POSTUP VÝSTAVBY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN NA SVITAVSKU

7. 12. 2023

Na Svitavsku byl dokončen průzkum, díky kterému zjistí zastupitelé obcí postoj místních obyvatel k obnovitelným zdrojům, zvláště pak k větrným elektrárnám. Ty by v budoucnu právě na území Svitavska mohly vyrůst.

Vzhledem k budoucímu útlumu uhelných elektráren je nutné změnit energetický mix České republiky tak, aby byla zachována soběstačnost a zvýšila se nezávislost ČR na jiných zemích. Podle odhadů se totiž ČR do deseti let změní z exportní země na zemi importní.

Zvrátit tento vývoj může rozšíření jaderných zdrojů, se kterým se počítá, a také zapojení obnovitelných zdrojů do výroby elektrické energie ve větším měřítku. Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje proto z výše uvedeného důvodu intenzivně mapuje vhodné lokality pro umístění především větrných elektráren na území ČR. Právě oblast Svitavska je z tohoto pohledu velmi zajímává. Umístění větrných elektráren ovšem budí u místních obyvatel rozporuplné pocity.

Ve Svitavách se již koncem května uskutečnila beseda se zástupci ČEZ Obnovitelné zdroje ohledně této problematiky a v polovině října byl seminář na toto téma uspořádán také pro občany a zastupitele z celého Svitavska. Starostové jednotlivých obcí se shodli na tom, že je nutné postup společně komunikovat. „Umístění větrné elektrárny do katastru jakékoli obce na Svitavsku bude mít samozřejmě vliv na obyvatele obcí dalších. Z tohoto důvodu mi přijde důležité, abychom s vedením všech obcí tuto záležitost intenzivně komunikovali a v ideálním případě došli k finální shodě,“ poukázal starosta Svitav David Šimek na fakt, že pokud si například ve Svitavách zvolíme cestu, že zde větrné elektrárny stát nebudou, ale třeba v Hradci nad Svitavou vyrostou, bude to mít na Svitavany, přinejmenším vizuální, dopad.

Na Svitavsku skončil výzkumný projekt Ústavu geoniky Akademie věd ČR, který je zaměřen na zjištění názoru veřejnosti ohledně využívání obnovitelných zdrojů energie a jejich dopadů na životní prostředí a obyvatele. Koordinátorem projektu je RNDr. Bohumil Frantál, Ph.D., který má s průzkumy v oblasti obnovitelných zdrojů bohaté zkušenosti. V průběhu prosince bude dotazníkové šetření vyhodnocováno.

Díky průzkumu získají zástupci obcí výsledky, které bude možné detailně kvantifikovat a zobecnit na celou oblast. Názor občanů by se pak mohl stát ukazatelem pro zastupitelstva, zda je vhodné se cestou výstavby větrných elektráren v našem území ubírat.