Úvod » O městě » Aktuálně » Tiskove Zpravy » Kulturní léto ve Svitavách

Kulturní léto ve Svitavách

17. 6. 2020

Po době koronavirové, kdy vládní opatření ustupují a my se můžeme opět vracet do původních kolejí našich životů, se společně s těmito kroky také začíná rýsovat finální podoba kulturního a společenského programu ve Svitavách. Zde přinášíme přehled těch nejzajímavějších událostí.

Svitavské pivní slavnosti 2020
Pivní slavnosti - navzdory mnohému - v letošním roce ve Svitavách budou! Dlouho jsme váhali a rozmýšleli a celou dobu si říkali, že to přece není možné, aby se život úplně zastavil. A věděli jsme, že pivní slavnosti v našem městě letos budou. Jenom jsme nevěděli, jak. A dneska už to víme!

Svitavské pivní slavnosti proběhnou v sobotu 11. července v parku Jana Palacha. Dopoledne toho dne - jako každý rok - na spodní část náměstí za automobilovými veterány a odpoledne tedy ne na náměstí, ale do parku, byť to odpoledne bude trochu jiné. Mnohem skromnější. Místo desítek pivovarů - čtyři regionální, nebude soutěž gulášů, občerství vás jenom pár stánků, zahrají místní muzikanti a ne ti slavní, ale to neznamená, že méně dobří. Večer nezakončí velký koncert, ale Ženy v běhu na plátně letního kina. Myslíme, že letos velmi často platí, že "měně znamená někdy více" A vůbec nejdůležitější je to, že Svitavské pivní slavnosti letos opravdu budou!

Výstava Netopýři tajemní a zranitelní
V únoru jsme v muzeu slavnostně otevřeli velkou výstavu věnovanou netopýrům. Podařilo se nám shromáždit opravdu úctyhodné množství exponátů, které do Svitav zapůjčily Národní muzeum v Praze, Slezské zemské muzeum v Opavě, Moravské zemské muzeum v Brně, Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Východočeské muzeum v Pardubicích, Regionální muzea v Litomyšli a Chrudimi, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity v Brně a Dům přírody Moravského krasu. Část panelů na výstavu zapůjčila Česká společnost pro ochranu netopýrů a Ministerstvo životního prostředí. Na výstavě se ale podílela i celá řada dobrovolníků, ať již zápůjčkou fotografií či exponátů, nebo spoluprací na přípravě a instalaci výstavy.

Bohužel jsme byli nuceni po necelém měsíci výstavu uzavřít a znovu otevřena byla až v polovině května.  Výstava sklízí velký ohlas u odborníků i laiků, a proto jsme se rozhodli prodloužit ji po celé letní období. Výstava je velmi obsáhlá, ale zdaleka necílí jen na odborníky, je připravena pro celou rodinu. Při její prohlídce se vám do cesty staví různé úkoly, skládačky, společenské hry, díky nimž se o těchto zvláštních savcích dozvíte nenásilnou formou mnohé. Připravena je též interaktivní poznávačka, skládání budek a spousta dalších her.

Prázdniny v parku 2020
Kultura se vrací do Svitav. Začali jsme v květnu autokinem Cihelna Cinema. Vzápětí jsme otevřeli kino Vesmír. Pro sto lidí v sále s rozestupy a prázdnými řadami - tedy reálně pro 88 návštěvníků. Dnes už je to lepší. A tak se všichni velmi těšíme na léto a do parku. Tedy v našem městě do Parku Jana Palacha - do letního kina, na pohádky a na koncerty.
A jak že to bude vypadat? Letní kino po celé léto - od 3. července do 26. srpna. Zpravidla třikrát týdně. Pondělí - pro děti, ve středu světová kinematografie, pátek české filmy. Vedle těch nejnovějších obnovené premiéry skvělých českých filmů: Postřížiny, Kouř, Samotáři. Těšme se  - na lehátka, pivo z maringotky, nebe plné hvězd - prostě letňák a třiadvacet filmových večerů! Čtyři pohádkové neděle pro děti i dospělé. Studio dell Arte z Českých Budějovic, Pavel Šmíd, Honza Hrubec a skvělý loutkář kdysi z hradeckého Draku Honza Bílek. A pět koncertů - nejen dechovky, ale i cimbál a heligonky a k tomu jeden písničkářský večer.

Výstava Každodenní potěšení – Pavel Matuška
Turistickou sezónu zahájíme ve svitavském muzeu výstavou malíře, kreslíře, řezbáře a humoristy Pavla Matušky.  Ale netěšte se na prvoplánový humor a hurónský smích, nýbrž spíše na niterné usmívání a přemýšlení nad světem i sebou samým. Výstavu zahájíme ve čtvrtek 2. července 2020 v 17:00 hodin společně s autorem Pavlem Matuškou, Miloněm Čepelkou, Jiřím Grygarem a svitavským vokálním sdružením SYxtet a pokračovat budeme na muzejní zahradě koncertem pod červeným bukem s inspirativní kapelou Ponožky pana Semtamťuka.

Výstava ve Svitavách představuje primárně malbu Pavla Matušky, obrazy plné skrytých významů, slovních hříček a vtipných analogií na českou i světovou historii. Najdete zde ale také vtipné kreslené portréty významných osobností, a protože je i zručný řezbář, i jejich dřevořezby. Poprvé se představí ve větší míře figury nedokončeného betléma se známými osobnostmi našich i světových dějin. Z obrazů, kreseb i řezeb je patrná jeho znalost základních historických, literárních či zeměpisných reálií. Jeho humor je bezmezný, zdá se bez hranic, nikdy však není vulgární.

Jiří Johanides