Úvod » O městě » Aktuálně » Tiskove Zpravy » Z KVĚTNOVÉHO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA

Z KVĚTNOVÉHO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA

17. 5. 2022

Zastupitelstvo města Svitavy mělo na svém zasedání 16. května na starosti převážně vzít na vědomí předložené zprávy z různých oblastí. Z nich mj. vyplynulo, že bezpečnostní situace na Svitavsku je jednou z nejlepších v celé ČR nebo že město Svitavy eviduje pohledávky po splatnosti spojené s nájmem bytů ve výši téměř 20,5 milionu korun. Před letními prázdninami se zastupitelé sejdou ještě na konci června.

Na úvod jednání vzali zastupitelé na vědomí závěrečný účet města Svitavy a jím zřízených a založených organizací za rok 2021, včetně účetní závěrky města. Rozpočtové hospodaření města skončilo v roce 2021 přebytkem ve výši 71.921.000 korun, který byl ovlivněn zejména vysokým plněním daňových příjmů. Zůstatek finančních prostředků na běžných účtech činil k 31. prosinci 2021 celkem 386.861.200 korun. Konverzace se také uchýlila k peněžním prostředkům, které mělo město Svitavy uložené u Sberbank. „Na začátku května byl jmenován likvidátor, který nyní posuzuje solventnost Sberbank CZ. Na základě výsledku přihlásí město Svitavy svoji pohledávku ve výši 73 milionu korun do likvidace nebo insolvenčního řízení. Hospodaření města je ukázkové a řídí se všemi doporučenými metodikami. I proto využíváme k uložení peněžních prostředků více bankovních domů,“ dodal k aktuální situaci starosta David Šimek.

Po hospodaření následovaly diskuze ke zprávám ohledně bezpečnosti na území Svitavska. Podle zpráv od Policie ČR, Městské policie Svitavy a také z oblasti prevence patří svitavskému okresu z hlediska indexu kriminality 5. nejlepší místo v celé České republice a daří se udržovat trend poklesu výskytu trestné činnosti. Zvláště problematika týkající se trestné činnosti nezletilých a mladistvých je na našem území dlouhodobě stabilizována. A to především díky důkladné prevenci, na které se s Platformou pro bezpečnost podílí spousta dalších organizací nejen ve městě, ale i mimo něj. Pro představu, před dvaceti lety, v roce 2001, kdy byl počet spáchaných skutků dětmi a mladistvými 73 (počet pachatelů pak 61) se díky dlouhodobé a strategické práci podařilo snížit v roce 2021 počet skutků na 4 (počet pachatelů pak na 6).

Co se týká řešení přestupků na jednotlivých odborech Městského úřadu Svitavy, např. odbor dopravy evidoval v roce 2021 na úseku bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích 15 312 přestupků. Největší zastoupení měly přestupky zaznamenané automatizovaným technickým prostředkem bez obsluhy v obci Svitavy a v obci Opatov (14 697 přestupků). Na pokutách bylo v roce 2021 odborem dopravy uloženo celkem 13.625.400 korun, přičemž zaplaceno bylo 11.402.800 korun. Na odboru správních činností převažovaly v roce 2021 přestupky proti občanskému soužití (ublížení na zdraví, vyhrožování újmou na zdraví, schválnosti, jiná hrubá jednání nebo hrubé urážky na cti) a proti majetku (krádeže v obchodech, podvody, dále pak úmyslná poškozování nebo zničení věcí).
Z výročních zpráv městských organizací se zastupitelé mohli podrobně dozvědět o činnosti jednotlivých organizací a proběhlých akcích.

Díky zprávě o bytové politice získali zastupitelé jasný přehled např. o pohledávkách města Svitavy souvisejících s nájmem bytů. Město Svitavy k 31. prosinci 2021 evidovalo pohledávky po splatnosti na nájemném, zálohách na služby spojené s užíváním bytů a příslušenství těchto dluhů (zákonný úrok z prodlení a poplatek z prodlení) v celkové výši 20.408.920,23 korun (z toho příslušenství ve výši 17.407.016,22 Kč). V rámci Milostivého léta byla koncem roku 2021 uhrazena v několika exekucích jistina dluhu ve výši 45.297 Kč, přičemž došlo na základě zákona k zániku dluhu na příslušenství, který se v evidenci projevil snížením o 245 301,64 Kč. Pokud se akci Milostivé léto podaří znovu realizovat, budou moci dlužníci své dluhy vůči městu opět splatit za pro ně výhodných podmínek. Na zastupitelstvu padl také dotaz, jak je to s městskými byty pro občany Svitav: „Kvůli ubytovacím kvótám, která byla městem určena pro zajištění ubytování uprchlíkům z Ukrajiny, byly městské byty nějakou dobu vyčleněny z nabídky.  Na základě schválení Rady města Svitavy se ale nyní opětovně vrátí do výběrových řízení pro obsazování občany,“ upřesnil Šimek.

Zastupitelé také jednomyslně schválili, dle již dříve schváleného rozpočtu, poskytnutí dotací ve výši 17.913.600 korun různým organizacím. Např. TJ Svitavy tak získá 864.000 korun na podporu činnosti pracovníků s mládeží v roce 2022 nebo SPORTES Svitavy 8.959.000 korun na provoz a údržbu tělovýchovných zařízení v  roce 2022.

Zastupitelé odhlasovali, že i pro příští volební období zůstane stejný počet volených zastupitelů, tedy 26.

Nakonec zastupitelé schválili rozpočtové opatření, kterým se provedla změna rozpočtu města Svitavy pro rok 2022 na výdaje v celkové částce 579.654.300 korun.